CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

n.u.f.f.n.a.n.g.

Friday, January 16

.t.o.l.o.n.g.

Tolong

Kengkawan blogger,

KP minta sangat bantuan dan tolong camne nak halau ulat lampu atau kelkatu (kalu tak silap). Alar yg bila kite pasang lampu..ulat tu ada n ulat tu terbang tau..masalahnya ulat nie makin banyak lak kat umah KP bila buka lampu putih..

Bukan tu aje, ulat nie kalu terhimpit sikit aje die punya sengat skt sgt lagi skt dari kena gigit nyamuk.KP geram sapu ngan penyapu lagi ramai lak die ajak kengkwn die.. Dah lah skt kena sengat pas2 bila kite penyek ulat nie bau die busuk weiii...

Nasib baik Qurratul tak ikut balik ari ni kalu tak sian kat die... Tlg bagi tips atau idea camne nak halau ulat nie..tak tahan weii...

8 k.i.t.e. p.u.n.y.a. k.o.t.a.k. k.o.m.e.n.:

~~ciklinn~~ said...

ermm camner yerk... kalu mak linn dulu dia bukak satu lampu jer.. so semua binantnag2 tu pergi kat lampu yg terbukak tu.....tapi itu kalau nak tidolah kan...kalau tak tido lagi mesti gelap gelita kan...

alahai linnpun tak taulah camner caranya....

julietchun said...

Kalo kat umh ulat tu dtg, mak letak besen yg ada air kat bwh lampu tu, bila jth dlm besen ulat tu akan mati.

ai said...

aku pon sama gak ngan julie..
kau letak air dalam besen pastu letakkan besen tu kt bawah lampu. kiranya nnt kelekatu tu tertipu la. dia nampak lampu..walhal tu air. nnt dia jatuh, mati le..

lagi satu, kau leh minyakkan plastik, pastu gantung dekat ngan lampu. bior dia terlekat kat plastik tu.

mampos kau kelekatu!! ;P

atty's said...

HI kp..TU LE..KENA bukak satu lampu je...selalu kty buat gitu..nanti ulat tu kumpul kat lampu tu je.lepas tu ltk air dlm besen..bior jth dlm tuh

DUN A. RANI said...

Pertama...kena kenalpasti kelkatu ke "semut terbang"...kelkatu ni mudah skit sbb kepak cepat tanggal...kalo semut tu mmg x tanggal kecuali kita tanggalkan...kejam la pulak!

Letak besen berair pun ok, pasang lampu satu je pun ok, selalunya kt luar rumah....lg ok kalo x pasang lampu terus...serangga ni datang dr luar...pastikan tiada lubang yang boleh diintai masuk...

cendawanintim said...

tak ader xperience...cuber ikut advice kengkawan yang lain...selamat mencuba!

CuTeMiUt78 said...

emm... betul tu.. cuba letak besen yg ada air.. takpun tutup lampu gunakan 1 je lampunya..

hahaha said...

Halau Je Tuan Rumah Tu!!!