CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

n.u.f.f.n.a.n.g.

Thursday, September 25

M.a.j.l.i.s. .B.e.r.b.u.k.a. .P.u.a.s.a.

Majlis Berbuka Puasa

Kat opiz aku..

Entrance nie aku tak minat langsung.. kata nak buat rumah pakai duan nipah . last sekali nie aje yang dieorg buat .. angin sungguh aku .. ingat kan seronok gak dapat rasa suasana kampung.

Menu yang dihidangkan

Dessert; agar- agar

bubur kacang hijau

Popiah

karipap

Main dish: Nasi Putih & nasi goreng (vegetarian)

Ikan masak lemak cili api

Ayam rendang

Sotong goreng tepung

Bergedil kentang

Tauhu goreng cili

Ulam

Sayur Campur

Air: Sirap selasih

Teh Tarik

Amacam best tak menu tuk hari nie ...

Cendawan goreng

Tauhu goreng cili

Ikan masak lemak cili api

jangan t'gezut.. nie sotong goreng tepung

Ayam rendang


nampak pelik kan
tapi nie bubur kacang hijau

popiah goreng
(masih dalam bekas & aku curi ambik gmbr)

last sekali
bergedil kentang
Maaf yea gmbr air dan makanan aku .. tak sempat nak ambik ... kami mmg makan cara kampung betul

Nie agar- agar


inilah caterer nya

N.a.s.i. .L.e.m.a.k. .K.a.m.p.u.n.g. .B.a.r.u..

Sept 24


- memandangkan aku cuti ... aku turun ke opiz jap hantar barang tuk besok punya function
Wawa ikut sekali ngan aku .. Dari bangun tidur sampai petang .. menyempit tepi aku aje..
Jadi aku bawa naik LRT .. Punyalah die suka siap bawa die punya handbag jenama "ESPRIT"

- sampai aje opis .. bagi barang ... abg shaiful suruh aku balik .. bolih ke .. dari jauh aku sampai die suruh aku balik lepas hantar barang .. malas nak tggu aku pun Cha alif ba wa ta ( cabut)

lepak kat KLCC ngan wawa jap sementara tggu abg dtg.. memula sampai wawa nak singgah rotiboy .. beli roti with ham .. makan sikit aje ..
turun aje die nak beli air .. so gi cold storage beli air kat die .. die bayar .. die bagi kat akak cashier .. singgah kat bakery situ die beli lak almond cookies..

Gmbr bear.. dah aku malas nak lepak lelama kat dalam aku kuar ke air pancut .
elok lepak aje abg pun sampai .. masa tu dah kul 6.00pm

- Berbuka puasa.. ajak abg ke kmpg baru .. tmpt lama yg aku selalu gi kalau nak makan nasi lemak . punyalah dkt 1 tahun tak gi .. jalan dah b'tukar... yang paling best blh silap lorong..

nasi lemak= RM 0.70satu bungkus

akhirnya sampai jugak jam 6.30pm .. masa tu baru 2 table aje ada org ..

Ayam goreng= RM 3.00 satu

( aku ambik satu aje .. bukan 3 tau)

since aku nak makan nasi lemak dan wawa nak ayam goreng .. kiterog makan kat situ aje

Sambal petai = RM 3

Elok aje kul 6.45pm .. org dah makin reamai .. nasib baik aku datang siap bolih pilih port mana nak .. siap duk bawah kipas lagi .. tu yang best tu .. aku suap si wawa dulu makan sbb kalu tggu sekali kiterog mkn tuk buka puasa alamak .. mmg tak makan nanti die

alhamdulilah die makan almost 3/4 nasi and adalah 2 -3 small pieces of ayam ... siap demand air sirap lagi kat papa die bila papa tanya nak air apa.. kiteorg beli nasi lemak 5 bungkus.. sorang 2 bungkus.. ala rr kecik aje nasi lemak ...lauk abg ambik sambal petai aku kongsi aje ngan wawa ayam gorneg...abis selesai aje.. terus gerak ke umah parents aku dgn hajat hati nak htr wawa aje since sok aku keje baju lak x bawa spare tapi .. al-ngantuk punya kes .. terus lepak sana .. sok pinjam aje baju akak aku ke adik aku ke ...

I.m.i.g.r.i.s.e.n.

Sept 24

- sibuk betul aku hari nie.. tak menang tangan ngan maid issue, dengan preparation tuk opiz function, tuk preparation raya aku .. mana kuih blm siap ... cuti raya approved tp ada syarat

- alhamdulilah ... dah selesai pasal maid aku .. aku kena turun naik lagi ke imigrisen tuk batalkan SP die ( d'mana patutnya aku tak perlu buat pun ) . Pak angkat aku datang ngan cara baik minta aku buat so aku pun buat .. "Hairan bin ajaib" masa laki aku ambik passport smlm kat umah die mak agkt aku ckp
Mak agkt: " Lan, kau marah lagi ke kat aku "
Abg: "mmm... Nanti aje lah kite cite"
Mak agkt : "sesudahlah tu ... kite damai aje larr.. hati panas mmg cakap mcm2 "
Abg:"senyap ajo "

apa kah die dah tahu cite sebenarnya atau pun saja nak m'mujuk hati ku ... atau dah kena sound baik ngan pak angkat aku ngan anak die
Malam mak angkat aku serang abg.. pak agkt sempat tgk dokumen yg aku submit ... tgkt tarikh kat passport dari bulan 7 hingga bulan 9 apa yang aku dah lakukan .. adakah aku d
pihak yg benar atau ? .. seperti apa yg maid aku kata " saja aku simpan passport die '
Anak die pun kata yang mak die dah sedar apa sebenarnya b'laku dan apa yng telah d'hancurkan olih die ...

- sepatutnya by besok... aku x perlu menanggung apa2 lagi pasal maid @#$$%^&.. selesai sudah urusan aku dan die .. die pulang nanti anak mak angkat aku akan hantar

** harap nie entri t'akhir aku post pasal die **

Tuesday, September 23

p.r.o.m.o..2.5./.0.9./.0.8.



Best tak aktiviti yang commitee member aku rancang .

b.a.j.u. .r.a.y.a. .p.a.l.i.n.g. .g.l.a.m.e.r.?





P.e.r.a.n.g. .p.a.n.t.u.n. .&. .m.a.j.l.i.s. .b.u.k.a. .p.u.a.s.a.



Sept 23
Hari: Khamis
Agenda: Menganyam ketupat
"Design kad raya sendiri"
Wayang Filem/Drama Raya
Majlis Berbuka Puasa
Tarikh:25/09/08
Jam; 4pm ke atas
- perang pantun sedang berlaku d'opiz aku nie sempena tuk majlis berbuka puasa yg bakal b'langsung Khamis nie .. Aku mmg bz minggu nie tuk persiapan .. Nak buat camne dah committee member katakan ..
Agenda menganyam ketupat adalah acara yang d'nantikan .. Tak ramai rupanya yg tahu camne nak anyam ketupat termasuk yang sedang menaip.. Alkisah kite zaman moden,rebus nasi impit aje.. lemang aku OK lagi .. ketupat tunggu masak tahu tapi nak anyam tak tahu

- Apa pun jom hayati pantun mereka nie.. nie bukan calang orang yg lawan .. Staff bawahan ngan Top Mgr kat floor aku yang merangkumi 4 department tau

Dari Top Manager
“Izinkan saya untuk berpantun- (kalau berterabur, sorry’la).

Lagi beberapa hari kita beraya,

Mengundang semua utk join bersama.
Semoga disambut senyum ceria
Apatah lagi melihat gelagat menanyam ketupat semua


staff bawahan
Dua tiga kucing berlari,
Lepas berlari main kapal selam
Majlis tu saya nak pergi,
Saya nak tengok Charles menganyam.


top manager balas
Tiga empat insan suka ber’conference
Bergossip pasal masalah politik
Kalau nak tahu, saya mengajar di France
Pemenang Anugerah Penganyam usah dikritik


staff terus membalas
Rendang Itik Gulai Ayam
Namun teringat juga nasi Padang
Wah, kita ada Pemenang Anugerah Menganyam
Haruslah beramai-ramai kita turun padang


bendera putih d'kibar oleh top manager sbb dah tak berani nak lawan

Ops!!!! Silap aku mencabar korang ni. Power’la.

Last for the day ‘dari saya’….

Ayam Itik berlari dikejar makcik
Nak bertanding utk Pemenang Anugerah Menganyam?
Kalau tak silap hamba suka Ayam Percik
Saya ni hanya Pemenang Anugerah Makan Ayam

Monday, September 22

S.a.k.i.t. .h.a.t.i.

Sept 22

- sakit hati sgt .. dpt call dari parents yang suruh aku ke putajaya tuk sign borang so that my @#$%&^ maid blh balik.. apa hal aku nak buat sdgkan selama nie die keje ngan aku guna social pass and masa aku mohon permit hari tu .. no contract bind within me and her

- the @#$%&^ agent & mak agkt aku tak nak solve .. nak jugak aku turun naik imgrisen sekali lagi .. just coz tht @##$%^%& maid semua org in trouble and tarik muka.. musuh tak yah lah nak cakap dah bergaduh sesama jiran sbb kan die... I wonder why I still kena issue the letter sedangkan mmg kalu ikut die x blh nak blk sbb "special pas" ..

- nak aje aku pelempang si @#$%%^ maid tu biar die biul.. geram sesgt aku .. dah bagi gaji kata tak.. pas 2 ada hati lagi nak minta duit kat aku.. die suruh agent minta kat aku .. no way i'm givin' any money 2 U.. dahlah aku rugi almost 5 k ambik die .. keje tak sampai 4 bln buat hal ... lagi nak m'yusahkan aku lak...
aku malas nak call agent ... aku suruh abg call agent .. let the guy talk.. aku kalu msk campur kali nie aku ambik die htr aje kat imgrisen langsung tak bagi die balik.. dahlah lu takde agreement ngan gua.. apahal gua nak tolong lu .. keje OK .. x buat hal blh lak .. apasal tak suruh mak agkt aku tu aje yg buat .. ngape kena aku .. bila susah suruh aku .. bila senang langsung x pandang aku

Saturday, September 20

S.a.k.i.t. .k.e.p.a.l.a.

Sept 20

- keje on saturday .. nasib baik keje pagi .. pepagi lagi aku kuar dari kul 6.15am naik bas . Aku tak minta abg htr sbb wawa ada kat umah .. kalu tak nanti tidur die t'ganggu. sian kat die..
Aku sampai opis kul 7.25am .. kepala sakit sangat yang teramat + sekali ngan flu

- hari nie aku rasa cam malas nak masak .... ingat nak makan KFC atau ayamas lah hari nie .. atau pun Pizza Hut .. atau pun roti canai ... ke tosei ke ...
ada sesape nak bagi idea apa aku nak makan hari nie

- Opss sblm t'lupa ... smlm akhirnya dapat jugak aku makan roti bomm and roti john .. so tdy nak makan apa yek

Friday, September 19

K.a.d. .r.a.y.a.

kad raya
Kite dapat kad raya.. Cantik sungguh kad ini..
Tima kasih daun keladi .. tggu aje dari kite nanti
Kad kiriman 'Cendawanintim
kami sefamily ucapkan tima kasih sesgt yek




Thursday, September 18

M.a.i.d.

Sept 17

Alhamdulilah , tuhan permudahkan aku untuk buat segala urusan aku .. ttg maid aku dah selesai .. die bukan lagi atas tanggunganku ..
dah htr ke agent & agent akan buat segala urusan .. kalau nak tahu maid aku status die skrg under special pas and valid till 27/09/08

- smlm t'paksa jemput die dan htr ke umah agent. kalu nak tggu agent ambik hari sab2 aje bolih tapi akak yang aku tumpangkan die dah tkt sbb skrg nie byk serbuan d'buat. dia takut kena saman .. elok sampai kat umah agent ..aku kuar keta buat 'selamba badak' x tolong angkat barang . dah lah umah akak ku tgkt 4 block 6 umah no 11 .. penat gak aku mencari akhirnya dapat ..

-lupa nak cakap... beg baju maid aku tu tgk makin berat .. die x ckp apa pun .. siap lagi dapat kuih raya dari akak yg tumpang .. duit x yah ckp lah entah brp banyak die dpt aku tak nak tahu. yang aku tahu beban aku lepas nie dah ilek .. no my problem lagi sape nak ibuk tahu hal die blh 'blah'. x tahu lah status die camne sama ada balik kmpg ke tak .. atau kena jual kat org lain ..
si agent bagi tahu dieorg nie byk masalah lately nie, keje 2-3 bln je OK pas2 buat hal .. biasanya bukan majikan buat hal tapi bibik tu sendir ... die blh buat muka 'toyo' die ingat aku nak cakap atau bagi balance gaji die .. sowielah beb...

U.p.d.a.t.e:. .l.i.t.t..p.e.n.a.n.g. .c.a.f.e.

Litte penang cafe
d'sini kami b'temu

nasi lemak penang
5 spices chcicken: chicken with oyster sauce & mushroom
kerabu pucuk paku & fishball soup xde dalam gambar


Char kuey teow.. penang mari punye


chicken with oyster sauce & mushroom yang dah abis d'mkn




me, wawa, kak wati & kak wati's hubby


Tengah gossip lepas makan


Back:me, watie,rozey
Front:faz,lin,zurina,zura,ann


semua sekali masuk
-makanan die mmg terasa .. especially cam char kuey teow, nasi lemak and asam laksa.
Cendol pun ada kick n rojak buah .. kuahnya pekat hingga m'jilat jari ..
Aku ambil 5 spices chicken ... Chicken with oyster sauce & mushroom , kerabu pucuk paku and fishball soup ..Share ngan wawa .. air Chinese tea( weii sdp bangat )
-Total we spent RM 339.50 untuk 20 org dan 2 bdk ( yg tak mkn byk)

R.a.m.a.d.h.a.n. .k.e. .1.8.

Sept 18
ramadhan ke 18


- pagi xde cite nak d'citekan ... biasa aje keje.. settle problem cst , close story. hari nie buka puasa berdua aje ngan abg sbb wawa kat my parent's hse lagi .. Where to go ... What to cook... Aku pun belum decide anything yet .. Cuma abg dah call dari kul 3pm lagi die dah tggu kat opis aku.. bukan aku sengaja nak kuar lambat tapi ak mmg abis keje kul 4pm .. Tungguuuuu...

- keputusan muktamad nak ke Jln TAR, cuci mata jap .. since wawa xde bolihlah b'jalan ke sana jap .. Banyak offer kat sana especially baju ready made tapi tak t'mampu nak beli .. RM 50 and above design mmg cantik. kain Thai silk ke, labuci ke, manik ke , satin ke .. cakap aje semua ada.
Aku cuma beli 'moist chocolate cake' . pasal kek nie aku nak cite sikit .. masa aku sampai Q die xde langsung.. bau chocolate die mmg mengoda aku .. I wish I can taste it now.
Aku nak beli abg kata balik nanti baru beli sbb malas nak jinjing ke sana ke mari .

- Tengah dok usha herga kat sane t'serempak ngan geng ' Gerak Khas' . Pada sesape yang x tahu abg keje ngan 'Gerak Khas' team ada kat 3-4 tahun.. dari tgh cinta, kahwin sampai dapat wawa.
Abg keje sbagai crew.. Sembang sat ngan As( make up artist) , wak ( artist), budin( crew), farid (det. linggam) zamri ( det. zamri) norman ( insp. polis).. tak lama sembang adalah dalam 10-15min gitu

- Dah abis sembang , usha baju wawa .. aku kenan kat baju nie satu tapi takut size lak kecik .. tgklah nanti aku gi blk beli baju tu ngan wawa .. sbb aku dah tempah baju wawa 2 pasang .. tu blm campur lagi Tok Ma & Tok Wan die beli baju ..
sempat gak aku masuk Sogo - usha baju..Baju tuk wawa ade tapi kena bawa die shopping baru best .. Terasa tau kalu aku gi shopping x bawa die.. nak buat camne hari nie giliran parents aku buka puasa ngan die.. Masuk laer kat Habib in Semuahouse.. ingat nak cari gelang tuk wawa tapi " die punya service .. the worst service.. sbb x senyum langsung .. bila minta nak tgk .. buta muka toyo .. x abis tgk lagi dah ltk balik .. aku apa lagi ckp ngan abg ' blah aje'

-On the way nak ke keta .. aku singgah balik ke 'Moist Chocolate Cake' warung... Guess what .. panjang siut Q.. aku ape lagi shoot kan abglaerr, kalu beli awal tadi xyah tunggu lelama cam nie. die xyah ckplaer dah hangin sbb kena tggu .. mana tak kena tggu masa tu dah almost 6pm.... yang beli lak sorang 2 atau 3 biji .. yang b;kerja cuma 2 orang aje ..
Kek nie sedap sbb die potong tetgh, ltk chocolate pas2 baru salut s'biji tu ngan chocolate n topping chocolate rice... kalu ltk kat luar tahn 3hari kalu dlm fridge tahan 2 mingg.
**sowiee weii aku lupa ambik gmbr .. nanti mlm kalu kek x abis lagi aku tempek gmbr kat blog*

- dah beli kek- alar aku beli 1 biji aje ( heheheheh .. tp riuh cam aku beli 3-4 biji kan ) kiteorg dah tak tahu ke mana... nak beli tapau kat bazaar ramadhan situ cam x menarik sbb nanti nak mkn ke mana... nak makan tosei time nie cam pack aje.. nak mkn KFC don't think so. jadi decide makan 'steambot' tmpt biasa.. kat brickfields.. mmg dari aku budak sampai dah besar & kahwin mkn kat tmpt sama.. aku kalu ke sini - call aje for reserved and siap order lagi .. jadi bila sampai xyah nak tggu lelama.. aku ngan tauke nie dah biasa sesgt sampai TV channel selamba badak aku ambik tukar ...

** sowie gmbr blur sbb pakai berry2..x tahu camne nak adjust **


Sayur kangkung ngan Chinese tea sorang satu
Datang sini jarang minum air lain



inilah steambotnya yang blm d'masak lagi

inilah bahan- bahannya
tauhu,fishball,telur puyuh,sotong kering, ayam,
ketam,crab fishball,udang and etc...

kangkung and telur


tengah masak

provide sekali ngan mihun & mee.
Cili blend die sedap tahap gaban tapi banyak cuka wei
Kiri - mihun kanan- chinse tea
dpn cili blend ngan cili jeruk

ini rupanya selepas masak



Yang nie mestilah selepas makan

- lepas makan aku order nasi goreng - tuk sahur nanti .. nasi goreng die mahal sikit RM 5.50 tapi tuk 2 org makan . isi die telur, udang, ayam and ikan bilis... 2 org makan RM 35.00 aje .... kenyang siut ...
balik aje, gosok baju baju melayu abg, baju kurung aku ngan seluar tuk sok sbb aku keje pagi wei.. takut tak sempat lak nanti.. Abg melepak tgk TV ..b'rebut TV ngan aku lak.. Aku tgh tgk astro die nak tgk TV3. lelast die naik atas tgk TV3 kat atas ..
aku sahur kul 11pm ... blh tak sbb tkt tak t'bangun nanti.. makan nasi goreng ngan kek chocolate aku .. served ngan air A& W rootbeer...

Tuesday, September 16

B.e.r.b.u.k.a. .p.u.a.s.a. .L.i.t.t..P.e.n.a.n.g.


Sept 16
Berbuka puasa litt. penang cafe- KLCC


- dapat jemputan tuk berbuka puasa ngan team lama.. at first kat restoran cerana, cheras. then tukar ke Planet Hollywood and
last sekali conpem ke Litt. Penang cafe..
aku reserved tuk wawa, aku ngan abg..
- not buffet but a la carte... OKlah tu..
sbb aku s'family tak makan sangat ..
apatah lagi si wawa.
Suprisely sbb dari 8 org terus melonjak
19 org + 2 kanak...
Ramai tu .. mesti kecoh nanti ..

Aku akan update cite tu nanti ..kalau blh tempek gmbr aku tempek nanti K

S.a.k.i.t. .m.a.t.a.

Sakit mata

- dari semalam lagi mata kanan aku asyik gatal aje..dok gosok- gosok .. terus jadi merah
bangun pagi nie dok merah lagi nak ttp sakit, sentuh apa lagi .. aku gi keje jugak malas nak MC sbb bukan tak lih keje cuba tlh blh nak congok kat PC aje.. '

- sampai opiz dapat tahu 3 org MC tu blm campur aku lagi ... camne tu .. aku raasa aku cuba tahan dulu ttgk blh ke tak... Al- kisah .. tak tahan makcik ... pedih mataku ..
gi clinic terus dapat MC .. aku cakap ngan boss aku tak larat .. bu still blh buat keja cuma tak blh nak ngadap computer memanjang .. die kata proceed gi buat follow up ..

Apa lagi tu yang aku blh siap kan entri tuk hari nie ... siap blog hop lagi (hikk..hik...)

R.a.m.a.d.h.a.n. .k.e. .1.5.

Sept 15
Ramadhan ke 15

- abg dah pesan pagi tadi hari nie buak sorang tau .. Die kena OT .. Tak best lah camni ...
Abis keje sharp 4pm aku terus cabut .. tak lewat 1 minit pun ...
Ambik LRT turun kat Pasar Seni terus naik bas .. sbb keta abg pakai ..
Sampai umah kul 6.pm.. masuk aje umah "clean up " kucing aku .. bagi die makan

- Then aku start defrost ayam.. rebus spaghetti, buat carbonara... siap singgah ke bazaar tadi sblm balik sbb abg nak pajeri terung dan aku beli kuih pau sambal .. sempat tgk cite ER lagi ngan Mr. Bean.. azan aje aku berbuka seadanya .. tanpa wawa ( sbb kat umah parents aku) ngan abg ( sbb die OT)
Tahap boring dah sampai aku siap dok tekan remote control aje keje aku .. siap dok tukar channel memanjang sambil dok minum A& W root beer. lama siut tak minum air nie,., bila dapat kenikmatannya terasa lain sesungguh

-abg balik aku tak sedar kul brp .. tapi tak silap aku almost 1 am sbb aku dok dgr bunyi kelentang kelentung kat dapur.. pagi tadi aku tanya die kata malas nak kejut aku .. die gorng telur makan ngan pajeri terung yang aku beli..
sok ada buka puasa ngan team lama aku

Monday, September 15

R.a.m.a.d.h.a.n. .k.e.1.4.

Sept 17
Ramadhan ke 14

- Weekend kena keje... hahaaaaa... aku tak suka tapi apa nak buat dah jadi tanggung jawap . Kalu keje weekend, yang seronoknya takde gangguan.. siap bolih tgk movbie dengaer lagu dan cam aku buat update blog.. tukar layout umah aku atas bantuan Ratna

-petang balik abg jemput kat LRT sbb wawa tidur kat umah parents aku
singgah ke bazzar ramdhan dalam hujan gerimis.. nak cari apa.. cari KUIH CEK MEK MOLEK .
Kuih nie buat dari keledek ngan air gula .. sedap tapi susah nak cari .. alkisah tgh jejln kat bazaar nampak aje kuih tu terus aku beli sampai RM 2. Beli kan wawa soya bean, yong tau foo dan karipap... banyak membeli cam die puasakan

- buka hari nie nasi beryani, ayam goreng ( tahap garing), kari ayam ngan acar. Ada murtabak mini.. aku buat air teh .. ngan air batu kosong ... elok azan, aku berbuka ngan air, kurma dan kuih.. aku tak makan nasi cuma ratah ayam goreng cicah cili ..
lepas makan siap basuh pinggan .. siap kemas .. dok tgk wawa b'gusti ngan papa die .. siap b'lawan sakan ...
akhirnya aku sefamily tidur kul 9.30pm tanpa aku makan roti john yg d'order kat adik aku .. tak sampai 2 sampai aku dah tertidur ...

Sunday, September 14

U.n.d.e.r. .r.e.n.o.v.a.t.i.o.n.

Under renovation

Umah ku under renovation.
Thanks to ratna sbb beri pertolongan
Pada teman n kengkawan kalau tertinggal link tolong habaq mai kat cheq no...

R.a.m.a.d.h.a.n. 1.3.

Sept 13
ramadhan ke 13

- aku keje half day ..tuk team lama.. tolong member aku .. sian kat die nak gi funeral prayers xde nak ganti.. masuk kul 8-2pm .. wawa pepg ikut sekali..

Dari sahur kul 4.30 pm aku tak tidur .. sejak xde maid semua dah kena buat sendiri .. so lepas siap cuci pinggan ... pack barang wawa cam baju, seluar, ( sbb die blm mandi) , air suam, kokorunch and roti. ada masa lagi aku gosok baju mana yang sempat especially tuk abg .. jadi xde lah kelam kabut nanti aku ..
- Kul 6.45am gerak ke opis .. aku sampai awal lagi 7.15 dah ampai ... Untuk pengetahuan aku kalau keje pagi mmg sampai awal .. x kira masuk kul 8 atau 9 kul 7 am aku dah t'pacak kat opiz.. tu pasal isu lewat setakat nie aku xde masalah
time keje x banyak bexa.. back to basic..

- aku sempat khatam (to the latest episod) tuk kekasihku seru, 5 jingga, goda, ku milikmu. yangtak dapat tgk cuma the amazing race asia season 3. blog pun aku tak abis update lagi

ada aje cite yang nak d'update tapi tak sempat .. aku ingat nak tukar layout umah jap ...tapi tak berapa reti.. hari tu dah buat tapi terus hilang semua yang aku archieve... nasib baik dapat restore balik ..

p/s: sesape blh bantu aku tukar layout umah sila lah email kat aku nielan03@yahoo.com

- wawa jemput aku balik kul 2pm tapi aku turn dekat 2.15.. sian kat die nak tgk air pancut kat KLCC tapi dieorg tak on lak.. tanya abg ; die dah bawa gi taman this mornin'. exercise katanya ..
since aku ada parkson voucher yg expired 18/09, aku aje abg shopping raya tuk wawa
KLCC- xde yang menarik n herga barang bagi ku bolih tahan jugak .. so terus ke Sg.Wang

-Park kat sg.wang, terus masuk parkson... bawa wawa tgk baju .. semuanya tak nak .. dahlah malas nak pilih sbb semuanya die tak nak so aku decide beli cash register tuk die . similar cam gmbr kat bwh tapi bukan jenama mcdonald lah .. kalau mcdonaldnya mesti price tahap gaban mahalnya.. cash register siap ngan scanner n mike... tu yang die seronok ..

sape jd mangsa ; papanyalahhh.... abis dok using kiri kanan ... so there's goes my parkson voucher..

Tak sempat nak ambik gmbr...tak menang tangan

- balik aje singgah kat TESCO , beli mamam kucing ku, pasir kucing, makanan basah cam ayam , sosej, biskut, telur, bawang, cili n sayur sikit... bolih tahan jugak org kat TESCO .. tu pun masa tu kat kul 4pm ... ramai yang beli barang tuk masak buka puasa...

Cuma susu wawa aje takde abis stock ..
- Buka puasa apa ?.. aku ingat nak masak spaghetti carbonara.. siap dah nak potong ayam ngan kuarkan sos.. abg kata die nak masak sardin cili.. pas2 die masak nasi ... aku cancel spaghetti . aku panaskan roti canai segera yg baru beli kat TESCO tadi.. goreng ayam kat wawa ..
so lauk kami hari ni, sardin cili +kentang, ayam + kentang goreng, roti canai and nasi putih + papadom.. Lupa air sirap laici
Sowielahh gmbr makanan sbb time buka terus makan...
Cukuplah tuk kami 3 beranak .. rezeki kami d'bulan puasa...
malam sbb semua penat titon jam 10.30pm

Saturday, September 13

B.e.r.i.t.a. b.a.i.k.

berita baik

Aku gembira sbb dah conpem ..
mmg lama ku inginkan
Akhirnya berjaya juga
Nanti akan ku post kan cite s'lanjutnya

J.e.m.p.u.t.a.n. B.e.r.b.u.k.a. .@.P.l.a.n.e.t. H.o.l.l.y.w.o.o.d.

Sept 11
jemputan b'buka Planet Hollywood

6.30pm onwards
Planet Hollywood KL

Jemputan b'buka puasa ngan team baru d' Planet hollywood. Nak gi ke tak nak ..
Gi karang sian lak kat abg ngan wawa nanti b'buka b'dua..
Takpe change plan .. minta abg balik dulu umah- buka kat umah dalam kul 9pm gitu baru kuar ambik aku

R.a.m.a.d.h.a.n. .k.e. .1.1.

Sept 11
Ramadhan ke 11

- ingat lagi tragedi WTC .. Ramai org terkorban, hari nie juga hari sejarah sbb

- tak banyak nak cite.. keje cam biasa.. tgh tunggu roster raya nak kuar .. tgk dapat tak cuti yang aku minta.. Hopefully semua approve.. Aku tahun nie cadang nak raya kat luar .. Jauh dari kesibukan ...

- Petang ada acara berbuka kat Planet Hollywood anjuran team baru aku. Tepat jam 4pm aku terus shoot balik ke damansara. hari nie wawa balik ikut aku sbb sok aku cuti .. Lepak umah parents aku jap sampai kul 6pm. Sempat mak aku masak jemput pisang tuk wawa..

- Sampai kat planet hollywood tp tak de team member aku sampai lagi , Alkisah aku bawa wawa jejln kat Sg wang.. call 7pm baru dapat tahu dieorg dah sampai .. by the time aku ambik makanan dah azan . berbuka apa yang patut dan pas2 continue ambik makanan.. Mmm.. makanan not bad ada western and lcoal .. aku tak ambik nasi .. semuanya lauk aje

- Sian kat abg n wawa , mereka berbuka kat luar berdua . bukan tak nak bawa sekali tapi is only opis mate aje.. tapi dkt kul 9.pm, wawa jemput aku . so aku bawa wawa sekali dapatlah die mkn aiskrim gak .. oitt bukan senang nak makan kat planet hollywood.. makanan die mahal n selalu penuh..
Sampai umah kat kul 10.30pm .. kemas apa yg patut terus semua titon .. sejak 2 menjak nie kiteorg asyik titon awal

U.p.d.a.t.e.: .L.e. .M.e.r.i.d.i.a.n. .B.u.k.a. .P.u.a.s.a.

Update D'Le Meridian

Alhamdulilah ..

- Aku gi juga ke "buka puasa" anjuran Surau opiz aku. Aku gi naik LRT sekali ngan lin . Kat sana jumpa firdaus, diana, zurina, sharina, ifa and Liza... Lepas aje register, masuk dalam Ustaz tgh bagi tazkirah Ramadhan. Aku sempat dengar separuh sbb lambatkan ..

- Berbuka ala kadar, kurma, kuih- muih ngan air bandung.. Ada gak air longan ngan tebu .. Pas berbuka solat maghrib.. sbb aku "cuti-cuti m'sia" jadi berjumpa teman lama dan b'sembang2. Dalam tu jumpa liza team lama ku , bagitahu yg dieorg nak ke disney land.. RM 1500 sorang tapi bulan mac 2009. tapi nak kena confirm tiket skrg.. naik MAS .. 4 jam aje .. R M1500 siap ngan hotel trasnport dan tiket juga accomadation
memang berbaloi sbb kalu tiket aje kalu tidak sorang RM1899. Aku cuma bolih confirm by tomm aje. elok berbdk balik dari solat maghrib CEO sampai... Die bg speech jap pas2 terus acara makan..makanan alhamdulilah sdp ..banyak pilihan .. aku sampai tersilap pilih ayam ngan ikan masin sbb rupanya sama aje nanti aku updatekan gambar..

- Aku tak sembahyang terawaih .. Terus call abg , die ckp die kat dalam KL sentral .. So terus balik .. since wawa takde so cepatlaer kiteorg titon

Thursday, September 11

A.w.a.r.d. .d.a.r.i. .U.m.i.

Award nie dari http://umialiesha.blogspot.com/

Bangga sungguh dapat award nie dari Umi.. 1st award in my blog .
Umi tahnks for the comment and the award .. anak umi lagi cute... sama cam wawa
When the recipient has received their respective awards, :D
Here are some rules to be followed:
1. The award may be displayed on a winner’s blog.
2. Add a link to the person who you received the award from.
3. Nominate up to five other blogs.
4. Then add their links to your blog.
5. Add a message to each person that you have passed the award on to in the comments section of their blog.
Tahniah, anda terpilih untuk menerima award dari kite

http://www.edrina.blogspotcom/: kite suka bila akak cite kenangan lama ...
http://www.ibukumbang.blogpsot.com/: seronok dgr/lihat telatah anak ibu
http://attyfir.blogspot.com/: tak sah kalau tak blog hop in 1 day
http://julietchun.blogspot.com/: thanks for all the comments and the nasihat yek
C U All...

Wednesday, September 10

B.e.r.b.u.k.a. .d.i. .L.e. .M.e.r.d.i.a.n.

Sept 10
berbuka d' Le Meridian

- hari nie ada jemputan dari ahli surau opis aku tuk turut serta b'buka puasa d' Le Meridian KL Sentral.
B'buka puasa dan juga sembahyang terawih..

Tarikh : Rabu, 10 September 2008 (10 Ramadhan 1429)
Masa : 6.00 petang - 10.00 malam
Tempat : The Sultan's Ballroom, Level 6
Le Meridien Kuala Lumppur
2, Jalan Stesen Sentral
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur.

- Agenda :
6.00 pm - Ketibaan Tetamu
6.30 pm - Tazkirah oleh YBhg Ustaz Shahrum
7.00 pm - Ucapan oleh Hj Afiz Abdullah, Pengerusi BAKIM
7.10 pm - Ucapan oleh Tetamu VIP
7.20 pm - Berbuka Puasa Dengan Kurma, Kuih Muih & Air
7.30 pm - Solat Maghrib
7.45 pm - Makan Malam
8.30 pm - Solat Isyak di ikuti dengan Solat Tarawih (8 Rakaat & Witir)
10.00 pm - Bersurai


Aku lak tgh "cuti posa" camne yek .. Nak gi ke tak
Bila tanya abg balik kul brp dlm kul 5 cam 2 .. sian kat die lak kalau die buka sorang2.
Bila aku call die kata nak gi , pergi lar since wawa kan mlmnie kat umah parents aku
Jadi die no hal nya..

Sbb aku masih ada masa lagi, nanti aje aku fikirkan ...

R.a.m.a.d.h.a.n. .k.e..9.

Sept 09
Ramadhan ke 9

- YAAYYYY.. dapat jumpa wawa .. pada sesape yg confius .. skrg aku selang seli balikumah parents aku since wawa kat sane. only cuti aku akan ambik wawa...b'buka umah parents aku .. abg jemput kat umah .. keje hari nie cam biasa takde yg interesting tuk d'cite kan

- abg call tgh hari kata keta incident tapi tak teruk sikit aje kemek n calar. sikit pun nampak ketara juga .. katanya abg motor tu salah sbb tgh naik motor blh dok sembang pas2 lak makan jalan org ... jatuh luka .. minta abg bayar .. abg tak nak byr so kat jom report polis sbb abgtahu abg tak salah .. but org tu tak nak die terus blah..


Q: ngape org tu tak nak buat report ?
ngape org tu takut ke .. atau pun die tahu die punya salah ?
ngape orgtu takut sbb takde passport atau IC or lesen xde?
atau pun motor pinjam ?

- call wawa kata nak makan apa . die nak Ayamas. aku cakap bukan ke OMA dah beli smlm.. x salah lar.. So balik dari opis shoot ke TTDI .. singgah kat ayamas beli Percik 1 bird 4 my family and nasi ayamas tuk wawa. Ayamas nie bagi aku lagi sedap dr KFC, lavour pun banyak : blackpepper, percik, sensasi and golden roast ..
Sampai umah kul 7.10 pm.. elok gh hidang azan b;kumandang tanda buka puasa.. Sempat abah cite kat aku kisah smlm wawa ngan OMA die pasal ayamas... lawak jugak lar
b;buka umah parents aku banyak lauk. antaranya
kerabu tembikai, sawi goreng , ikan kicap , gulai daging, ikan masin,d'sertai ngan ayamas, ikan goreng dan daging bakar..
air: tembikai blend sendiri OK ngan teh bunga

-tgk rancangan big give at ntv7 .. nice show... kisah participants kena cari donation pada pesakit yg tidak akan hidup lama sperti kanser/AIDS, capaikan apa yg d'impikan tanpa memeberi mereka sebarang wangtunai .. blh d'belanja tuk p'ginapan, p'gankutan,dll
Ku milikmu aku miss , 5 jingga pun aku miss.. x pe online kan masih blh tgk

- xde banyak yang b'laku smlm cuma bdk imgrisen nak suruh aku ambik maid bangang punya passport inthis 2 days. die tak nak pgng lelama tkt apa2 jadi nanti.
kiteorg semua titon kul 10.00pm .. sbb penat

A.y.a.m.a.s. .v.s. .K.F.C.

Sept 08
Ayamas vs. KFC

mak aku call kata wawa merajuk kat mak aku sbb salah beli makanan. wawa kata nak nasi ayamas but mak aku beli nasi ayam KFC. die merajuk and cakap

"OMA ( tokma- die pelat), nie bukan ayamas nie FC( KFC)
"betul lah dik .."mak ku kata
"bukan OMA"

so alkisah mak aku call abah aku suruh minta tolong beli kan nasi ayamas ..abah ku pandai die gi cari nasi ayamas dah abis so die beli popcorn ayamas yang dah siap masak which come 2gether ngan sos nenas. pas2 d'belinya nasi tomato.. jd bila balik, wawa excited laer.. die kata kat makku

"OMA nie lah ayamas( sambil tunjuk kat beg plastik)
"bukan dik nie bukan nie pop corn laerr"
"Ya OMA popcorn ayamas nie yang adik nak laerr .. apalaer OMA nie"
satu umah gelak kat mak aku ngan die ..

Pas2 die mak aku bg nasi tomato kat die makan die kata balik
"alamak nie bukan nasi ayamas laerr"
Sian kat mak aku kena lagi

moralle of story : wawa dah tahu brand, jd jgn cuba nak tipu .. nanti alamak kena mare ngan die..

R.a.m.a.d.h.a.n. .k.e.8.

Sept 8
Ramadhan ke - 8

- Lepas aje sahur, aku terus packing barang Wawa sbb nak htr ke parents aku .Semalam tak sempat nak htr sbb banyak keja tak siap especially baju tak siap lagi gosok. Kalu dulu ada maid die yang gosok but now aku kena gosok laerr . Nak buat camne.. apa pun aku tak kisah selama nie aku buat sorang diri jugak dulu sblm ada maid.
Jam 5.30 pm gerak ke umah parentsku . sampai gak kul 6am . Wawa sedap tidur kat dalam keta sepanjang perjalanan. Masa nak transfer wawa, die b'jaga .. jenuh sekejap nak tepuk die supaya die tidur balik .. masa u mak ngan akak aku dah tunggu kat bawah sbb aku awal2 lagi dah call . Nasib baik masa tu parents aku baru nak solat subuh .. so tggu jap ..

- Dah htr aje aku terus gerak ke opis.. Oppss aku lupa yang aku dah raya since sab2 lepas lagi.. sbb awal aku ajak abg stop kat Mcd.. dgn selamba aku maksud gi tapau b/fast set ( heheheheh)
ada counter tu tanya
" nak mkn kat sini ke ?" blm aku jawap die kena sound ngan supervisor die
"mestilah bungkus.. takkan die nak makan kat sini " aku buat muka sardin aje .. lantak kau laer nak cakap apa .. aku pon lepas dapat makanan terus blah dari situ .. masa nak kuar nampak 2-3 mamat yg keje kat Mcd, melayu kite tgh hisap rokok.. makan dalam keta ... abg tgh tidur.. aku sampai opis dalam kul 7am ..

- aku angkut kotak coklat yang aku borong kat van houten sale hari sab2 lepas .. berat siut ... tapi nak buat camne org dah pesan kite. naik atas aku blog hop .. walau dalam keadaan yangtgh bengang ngan maid aku .. menyusahkan aku ...
hari nie ada award presentation kul 3.00pm ... sape2 yg baca entri aku hari tu aku menag lagi award tuk Q2.
Coklat sale kat opis mmg laku tak sampai 15 min abis d'jual. camne tu aku lak mmg beli sikit sbb takut over spend nanti takde org beli .. lagi pun coklat van houten rasa die pahit sikit ..

- abg tak jemput balik .. die ada dinner kat putrajaya .. aku kena balik sendiri.. aku dah agak mesti sampai umah lambat . aku transit 2 bus sbb nak tggu bas aku lambat bebenar. kan skrg kalu naik rapid RM 2 blh naik mana 2 bas dan berapa kali pun tak pe .. tapi die ada 2 jenis satu dlm bas bdr satu lagi bas utama.
sampai aku singgah kat bazzar ramadhan .. masa nie lauk dah tak banyak .. aku beli nasi kerabu daging ngan pita ayam tuk aku .. abg tak yah sbb die dah dinner. balik mkn , mandi ..ingat nak iron baju tapi tak jadi .. penyakit "M" dah ampai .. nanti kalu buat jugak ada yang side 2 3 kali ..
so aku tgk "pepaya " kat tv3 sambil tu tukar channel tgk cite Macam2 aznil .. tak silap aku lepas abis show tu aku terus titon ...

-Sedar2 abg call dekat kul 11++ suruh buka pintu .. aku buka terus sambung tidur.. bgn tgh malam raasa lapar tgk roti pita abis ..

Tuesday, September 9

M.a.s.a.l.a.h. .l.a.g.i. .p.a.s.a.l. .m.a.i.d. @#$&!*#

Masalah lagi besar melanda..

Imgrisen call aku kat yang pasport die sekrg status Special pas ( which d'kuarkan untuk temp till Permit.visa kuar) dalam masa nie die tak bolih kuar langsung .. aku punya pplication tuk permit dah ada dlm bilik KP ( ketua pengarah) . alkisah aku patutnya jumpa KP minggu nie tp sbb bangang tu dah buat hal aku minta dieorg tukarkan pada 2 minggu so that aku blh htr die blk... yang nie ambik process tapi si nenek agktku & bangang yangtak faham bahasa keep on minta pasport die...

lagi aku dok asyik dganggu olih nenek agktku dan skrg mereka tlh memberitahu kpd jiran tetangga ku s'hingga mereka m;mulau kan aku. sakit sungguh hatiku.. sape tak mare... maia aku tu baru 4 bulan tapi dieorg caya cakap die .. yg aku nie dieorg kenal dari kecil buat dunno ..

al kisah tah dari mana si agent nie tahu ... die kata by rite die tak patut balik sbb agreement nganaku dan ganet slama 2 tahun. byk duit agent tu dah kuar tapi nie susah yg dapat .. so si agent ni b'tegas jgn htr balik .. duit gaji yang aku htg bagi kat die dan dia akan uruskan die
"ada harapan die d'jual pada org lain dan gaji /duit die drampas sama s'kali sbb maid aku yg dulu cam2 lah die buat .. tp tak djual kuar sbb dah tua tak laku ... "

agent nie siap bgtahu kat aku - tak tahu betul ke tak die takkan bagi maid tu balik slagi dieorg tak abiskan 2 tahun kat sini sbb d konsul indo nama,IC, passport die dah d'ambil.. aku dah malas nak tahu dan aku tahu yang aku akan lepas tgn lepas nie aku takkan pedulikan die lagi
peduli apa aku ngan orng cam nie..
kite b;budi nie care die b;bahasa
pada nenelk agktku plak .. apahal nak sibuk... nak tolong sgt indon sampai die ngan anak beranak die dah masam muka ... tu org panggil bodoh bin banggang

** kengkwan : mungkin korang blh bagi nasihat kat aku camne **

M.a.i.d. @#%$&!?

maid @#$%&!?

- hari nie memang teramat marah tahap baboon yang tidak blh t'selamat lagi . Aku memang dah tahap benci ngan maid aku nie.
( Kalu ada sesape yang b'asal dari jawa atau Tanjung Balai - aku minta maap & ampun kalu entri nie buat anda sakit hati tapi ini hakikatnya)

maid aku nie memang jenis tak berhati perut dan berperikemanusiaan. Aku bertolak ansur ngan die nie yang die balas. Biar aku mula sejarah cite bangang die dan korang jadi p'dengar.. bantu aku apa ku blh buat sbb hati aku mmg sakit ngan die.

- Aku ambil dari anak nenek agkt aku, kawan die agent. RM 3700 katanya. Dia masuk pakai social pass tuk 3 bln dan dalam 3 bulan tu kalu aku satisfied baru buat permit. 1st maid aku dapat umur dalam 40++
Dia memang kaki keje .. asyik nak keje aje .. sampai perobot kat umah aku dah 3 kali die tukar dalam 1 minggu die dok. dia complaint kat aku hari yg ke6 - die stress sbb die asyik kena tggl sorang .. mestilah kena tggl sbb masa tu anak aku masih parents aku jaga .. xkan aku nak bagi kau terus aje tgk anak aku .. even skali skala aku bw anak aku balik.. anak aku takut kat die

- then aku cakap kat agentku tu die stuju tuk tukar maid yg d'beri kat nenek agkt ku nie. jadi maid yg bangang nie lah yg buat hal . mula 2 was OK .. keje elok aje die buat kekdg aje kena suruh. Dalam masa yang sama die masih ke umah nenek agkt aku yg selang 2 pintu aje dari umah aku.. aku tak larang die sbb aku faham aku dahlah "swap"maid. lagipun tu nenek agkt aku takkan aku nak bising .. selama nie aku ada masalah atau apa2 prob kat die jg aku luahkan
Aku dah anggap cam family aku skrg nie. aku tak kan ada niat nak sakitkan hati atau lukakan hati family nie

- sbb nya masa parents aku pindah dan masa aku kolej aku dok kat umah yg aku netap skrg. sorang2 aku dok.. so bila buka puasa ke .. dinner ke.. kkdg nenek agktku nie akan ajak makan umah die.. 2 bulan b'lalu maid aku nie dok ulang - alik ke umah nenek agktku nie tolong die sbb die jatuh dan lengan t'seliuh... jd xde sape nak tolong buat keja umah.. aku pesan pd maid aku ensure before goin' semua keje dah siap baru gi .. dalam masa yg sama aku tak tahu yg die s'lalu dpt upah dari nenek agktku bila die ngurut atau buat apa2 keje umah tuk die

- maid aku nie habit die.. memula dulu kalu masak jam 11 dah msak , dinner lak jarang die mkn.. kekkdg die bawa naik makanan ke bilik die mkn .. aku takde lah sestrict sampai tak bagi as long as die jg k'bersihan dalam bilik tu aku OK je.. no lipas no ant.msk bulan ke3 die dah buat hal.. asal dah abis masak terus ke umah nenek agktku sampai ke senja .. pas2 mlm jap2 naik atas.. jap2 naik atas... aku tak de kisah sgt sbb aku tgk stiap kali die turun mesti bwaa baju yg dah gosok turun .. so aku ingat die dok gosok baju ...

-Oh ya.. maid aku nie dtg keje tanpa restu laki die.. die claim laki die kahwin 2 n die dah tak nak duk ngan laki die lagi..duit gaji die mmg aku tak pernah bagi kat tgn die. aku tak berani sbb takut die lari ngan anak aku ke atau tggl anak aku sorang bila duit ada kat tgn . furthermore gaji die RM 500 . bulan 3 die minta aku htr duit kat anak die .. aku chk kat bank banyak die potong so aku tanya kalu pakai money changer blhtak .. die kata oK .. tggu jiran die sms kan no bank dah kat 1 minggu..

permit die rupanya tak buat lagi sbb anak nenek agktku tak buat tuk die .. bila aku call tanya permit dah siap ke blm die kata nanti dulu ... ada the end bila tggl 1 minggu lagi baru kata aku kena buat sendiri .. OOOOIIIIII sape nak approve dalam 1 minggu .. masa tu aku dok tanya kat maid aku die kata kalu tak blh keja blk pun xpelarr .. tp kalu blh nak keje lagi sampai raya atau kalu blh sambung better still .. aku nie pun cuba apa yg bolih tp x dpt .. so aku kata duit gaji tu takyah htr ,biar dia bw balik aje.. die setuju..

- Tuhan maha m'getahui kot masa dok susah hati 1 minggu tu aku dapat "lobang" imgrisen yg murah dan dpt m'bantu aku tuk buat permit die .. aku apa lagi cite kat maid aku dan die kata setuju tapi kalu blh nak balik puasa 1 minngu atau raya 1 minggu. aku kata OK kalu passport ngan permit dah siap .. masa nie passport dah kat tangan imgrisen dah dan bukan aku.. Aku pun siap lah dokumen yg d'perlukan .. turun naik LHDN nak cop kan borang tu ...
aku cakap kat abg biar die balik minggu t'akhir puasa dan atau pun seminggu raya .. senang sikit nanti aku nak beraya sbb tahun nie cadangnya nak raya over d seas kalu xde apa -apa aral melintang.. abg pun setuju die pun setuju

rupanya dalam masa yg sama maid aku dah tjk belang sikit sbb b'kwan ngan org indon d'don umah nenek agktku ( nie berlaku dalam bulan ke3- dan skrg)... x tahu apa yg d'cite atau d'complaint die mula buat hal ... naik ke bilik die dah makin kerap .. pas2 asyik dok m'hilang ke uamh nenek agktku... bila d;tgr mula muka buat cam toyo ..

-keje die dah mula separuh jalan .. aku tak pernah tggl die kalu nak kuar siap ajak die kuar tapi keep on cakap" xpe bu saya nak duk umah .. malas nak ikut ... "aku mmg lagi suka sbb aku b'tiga blh gi ke mana aku nak ... x yah nak pikir kat die.. plan aku ke s'pore pun aku dah cancel sbb kan permit die tak siap takkan aku b'suka ria ... lately nie anak aku dari suka mandi main air skrg dah langsung taknak mandi .. cam fobia aje bila masuk bilik air sedangkan dlm bilik air tu bukan ada apa2 pun.. tak tahu apa yang die buat

die blh main badminton ngan org indon dpn umah nenek agktku sedangkan masa tu keje tak abis lagi . bila di tegur... die kata tak blh nak b'kwan ke .. ( oitt bangang bin bengong, kau nie dtg sini nak keje ke b'kawan)

-aku dah bengang masa tu sbb aku jumpa ada 2-3 puntung rokok - at first aku ingat abg yg saje sepahkan ... rupanya die .. die hisap rokok dan ngaku dpn abg.. bila abg tanya mana dapat duit die blh sound abg ku " apasal bapak curiga... asalkan brg kat umah nie tak d'curi atau hilang apa perlu bapak risau. " mmg so far alhamdulilah brg kat umah aku tak hilang ... aku s'lalu jugak cek barang aku tapi hak aku nak tanya mana duit kau dapat . nenek agktku bolih marah aku ngape marah die sbb rokok dan jugak ngape aku sibuk tanya mana duit die dapat ... ** sape majikan aku ke kau wahai nenek agktku**
mana abg ku tak hangin mestilah die hangin..aku sbnarnya pantang dgn org yg merokok ... even ngan abg s'tiap kali die m;rokok mesti kena sound ngan aku.. kengkawan aku siap bg tahu dulu "oitt aku merokok nie ok tak kau .. kalau aku OK baru die org on "

- aku dah bengang terus aku nak call agent ambik die balik . aku tak sanggup die keje lagi nagan aku .. apa salah aku , mungkin aku nie tak ambil leka ke sbb tu blh naik tocang .. siap kurang ajar ngan laki aku , mmg aku pantang .. ptg tu aku kuar umah ke taman jap sbb org tgh panas nie mcm2blh jadi especially aku bila aku dah panas hati sgt , dah hangin tahap yg xdpt d'kawal mmg teruk org tu aku kejekan .. msa aku kuar tu dia ambik k'sempatan merepot dan cite tah apa2 kat jiran aku and nenek agkt ku ..
sbbkan agent aku x dapat call aku tanya kat nenek agkt ku( masa tu aku tak tahu yg die dah cite buruk ttg aku) sama ada aku blh tumpangkan die ke tak .. rabu aku nak htr balik .. aku x blh tgk muka die.. nenek agktku ngan selamba yalarr... blh aje

- masa die kuar umah aku ada tamu.. die xde nak b'budi ckp tima kasih ke , apa ke .. blh buat sardin balik .. aku tak sempat nak cek beg die tp manage to bayar 1 mth salary aje kat .. maksudnya lagi 1 bulan aku htg ...
Sesuka hati mak bapak die nak merokok kat umah aku .. kat situ mmg aku dah angin ... siap bial aku sound die , die buat bodoh aje cam xde benda b'laku

last saturday, nenek agktku datang kat umah kau pepagi buta serang aku kata apasal aku kurang ajar sgt .. aku tanya lah apa masalah nya.. die kata aku hina da n ngata die .. bila masa lak aku kata die kata ada org nyampai ... bila aku tanya maid aku ke tapi die kata bukan .. sapa lagi yg smpai kalu bukan maid aku kat org indon dpn umah ngan nenek agktku.
nenek agktku siap kata ngan aku kalu tak mampu buat cara tak mampu aku nie lak pelik apa yg dia kat a.... upanya br ku tahu maid aku kata aku tak byr gaji die.. xde makanan kat umah sedangkan s'tiap minggu aku gi pasar die masak lak portion sikit .. aku tak beli apa2 pun kat die.. itu aku punya suka laer kan .. nenek agktku dok asyik bagi baju kat die .. tapi aku tak bagi apa2 . menghina aku secara tidak langsung dan juga aku rasa nenek agktku t'hutang budi ngan maid aku ... atau pun dah d'guna- gunakan ... cam S**L die tu ..

- rupanya ada hari yg abg tgh gaduh ngan die abg ada ckp ngapa die dok asyik gi umah nenek agktku aje .. sape majikan , nenek agktku majikan ke atau aku yg majikan ... tah apa yng d'citekan nenek agktku kata ngan stmt d'atas aku hina die... bila aku kata salah satu sbb aku marah die sbb die merokok... nenek agktku kata abis laki kau merokok xpe... ( ishh tak ke cam P***t)laki aku nak merokok die punya pasal die laki kau tu pompuan ... lagi keje uamh org yang ada anak kecik

time tu jugak aku t'gezut dan syukur sbb anak aku x sempat d'apa-apakan.. mana tahu tah2 s'lama nie yg anak aku tak nak mandi die acah ngan rokok.. sbb anak aku skrg mana berani lagi nak pggng kotak rokok atau asthray bila bapak die minta.. even abg tanya "kakak merokok tak , anak aku kata ye" cuba bygkan kalu tuhan tak tunjuk masa tu dan aku tak pula b'sikap gini ..

Laki ku kemaskan bilik die kat atas n found jumpa asthray ngan kotak mancis.. asthray tu penuh ngan abu rokok cam 1-2 bulan kau rokok tak pernah kemas.. laki aku even jumpa puntung rokok kat dlm bilik air yg dia guna ... and kat belakang umah ...

agent datang umah ku bagitahu yg die tu x sedar d'unmtung .. umah dah nak runtuh ada hati nak gaji besar .. lagi anak2 nyaris tak sekolah sbb xde duit...

anak aku mungkinjadi mangsa cucuh rokok die.. ishhh tak dapat ku bayangkan ... kalu betul t'jadi mmg aku akan kejekan die s'cukupnya .. don't ever play a mess with me ....

R.M.5.0. .n.g.a.n. .R.M.1.

Perbualan antara RM 50 ngan RM 1


Duit seringgit telah bertemu dengan lima puluh ringgit bertanya:
Duit seringgit bertanya:"Oit, lama tak nampak, mana ko pergi?"

Lima puluh menjawab :" Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola.
Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama.
konsert AF, M'sian Idol.. tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?"

Duit singgit menjawab perlahan seraya menunduk,
"Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat yg sama
…………'SURAU…., MASJID……., SURAU………"

P/S: kengkawan .. "mari kita fikir & renungkan
Selamat beramal..."

Monday, September 8

R.a.m.a.d.h.a.n. .k.e.7.

Sept 7
Ramadhan ke7

- Agenda ; gosok baju . lipat baju, ensure baju yang basuh smlm semua kering, dan juga warehouse sale...

- bangun pun dah lambat kat kul 10am..sbb baju masih tak kering aku ajak abg ke warehouse sale dulu .. kali nie aku ke HYTEX GARMENTS kat kepong. Yang nie mmg aku slalu akan gi s'tiap tahun .. tanpa miss..

- sampai aje abg turun kan aku dulu..
1st section: cari baju wawa . kat sini baju k'banyakan nya umur 4 tahun ke atas. Wawa baru 3 tahun tapi is better to buy big size than ngam-ngam .. Setiap tahun mmg aku akan beli kat sini. walaupun org kat design lama tapi bagi ku kalu cartoon network - pooh,mickey or etc- x kan lapuk nya.. adalah aku dapat baju tuk wawa dalam 10 helai .. siap ngan Pooh underwear ( mcm-2 colour) .. aku sempat gak tlg member aku beli baju .. die tak dapat dtg .. xde sape jaga anak die..kat sinie aje aku dah spend RM 7+

2nd section: cari baju tuk aku ngan abg.. abg managed dapat baju sleeveless cam ala koboi kat luar herga RM 69.00 kat sini RM 15.00. Aku dapat 3 Khakis long pant and 1 short pant . Kat luar herga RM 79.90 kat sini RM 15.00 baju T-shirt mickey RM 10.00 each .. aku beli kat akak aku, adik yg ke -3 ngna ke-4. Sini aje aku dah spent dlm RM 160.00

3rd secction: gi lak kat baby area.. beli barang toiletries wawa ( tenderly) very cheap brg2 yg tuk travel cam bedak comel. lotion comel cuma RM 1 aje.. managed beli baju die dalam 3 helai

dari situ terus ke BATA ware house sale
- sini takde item yang aku beli ..sbb baju raya and baju wawa kind of expensive

kat sebelah BATA warehouse sale adalak small mini warehouse sale
aku beli rejoice , rexona ngan vicks - all total RM 18 only

There's goes all my money this week